Salı, Nisan 29, 2003

SON MEKTUP

SON MEKTUP


Thu Apr 17, 2003 1:58 pm



Degerli Grup Uyeleri,

158 gundur yollardayiz. Imkanlar el verdigi olcude, gezdigimiz gordugumuz cografyalara iliskin gozlemlerimizi ve tecrubelerimizi sizlerle paylasmaya gayret ettik. Yolladigimiz mektuplar siz dostlarimizin sayesinde duzenli bir sayfada toplandi ve alim-rachel yahoo groups yine sizlerin sayesinde olusturuldu. Bu olusumlar ve desteginiz bizi cok mutlu etti, atesledi. Sizlerden gelen feedbackler ile daha fazla uretip daha fazla yazmaya gayret ettik.

Ne yazik ki, tum cabalara ragmen, grubumuzun uye sayisi 20'de takildi kaldi. Savasin da etkisiyle olsa gerek, feedbackler azaldi, mailleriniz gelmez oldu. Gezginin besini olan paylasim, bir anlamda, yitti gitti.

Netice itibariyle, bu mektup ile gezimize iliskin yazilara son verme karari aldik. Bu karari anlayisla karsilayacaginizi umuyoruz. Gunu gunune tuttugumuz notlar ve gorsel malzeme ile, memlekete donunce daha iyi projeler gerceklestirecegimize inaniyoruz. Bunun bir son degil de, yeni bir baslangic oldugunu dusunuyoruz.

Gezimiz esnasinda bizlere destek olan siz dostlara ne kadar tesekkur etsek azdir. Sagolun varolun.

Mektubumuza Piri Reis'in su sozuyle son vermek istiyoruz; " ...oyle kaptanlar vardir ki, gorduklerinin, bildiklerinin bir zerresini bile baskalarina anlatmazlar..."

Hasretle...

Alim & Rachel ERGINOGLU


SINGAPUR - Fri Apr 4, 2003 8:49 am

SINGAPUR


Fri Apr 4, 2003 8:49 am



Cinliler, Malaylar ve Hintlilerin biraraya gelerek kurdugu bu kucuk refah devleti insani fazlasiyla sasirtiyor.

Sokakta yuruyen Singapur vatandasina nasil boyle uyum icinde yasadiklarini sordugumuzda aldigimiz cevap `hosgoru ve akil` oluyor. Hosgoru ve akil bu ulkenin kisa bir surede kalkinmasini ve Guneydogu Asya'nin en varlikli devleti haline gelmesini saglamis. Tabii, bu noktaya gelirken hukuk ve egitim en onemli rolu oynamis. Herkes hukuka ve hukukun getirdigi kurallara saygi duymayi ogrenmis. Sonucta herkesin imrenecegi bir toplum olusmus.

Singapur'un enteresan yasaklari var. Bunlardan biri ciklet. Evet yanlis duymadiniz, ciklet. Ulkede ciklet satilmasi yasak. Cikletin yasadisi yollardan ulkeye sokulmasi suc. Sigara icmek neredeyse her yerde yasak. Eger tiryakiyseniz isiniz burada cok zor. Ozellikle, yemek sonrasi sigara keyfi yapmak istiyorsaniz guzel masanizdan kalkip, disariya cikip bir coptenekesi bulmaniz lazim. Oyle olur orta yere kulunuzu silker, izmaritinizi de memlekette oldugu gibi yere atarsaniz bu da suc. Yahu kim gorecek benim kulumu demeyin. Kaldigimiz, Singapur'un en fakir ve geri bolgesinde bile tiryakilerin, sarhoslarin. kiliksizlarin yere kullerini silkelediklerini ya da, izmaritlerini yere attiklarini gormedik. Demek ki, ulke bize en basit gibi gelen kurallari bile uyguluyor, uygulatiyor. Bu buyuk bir basari.

Singapur'a gelmek icin cuzdaninizin biraz kabarik olmasi lazim. Bu ulke gercekten cok pahali. Ancak, alisverisden uzak dururum, sokaklari yuruyerek arsinlarim, yemegimi basit Hint veya Cin bufelerinde yerim ve 40 kisiyle ayni yatakhanede gecelerim diyorsaniz, o zaman kucuk bir butceyle,bir kac gunde,Singapur'u gezip gorebilirsiniz.

Kaldigimiz Inn-Crown Hostel, 40 kisilik yatakhanesi, tuvaleti ve acik mutfagiyla hostelden cok okul yatakhanesini andiriyordu. Bu hostelde 4 gece kaldik ve bu sayede cok az para harcadik. Hatta, disarida yemek yerine malzememizi alip
mutfakta kendi yemegimizi bile pisirdik.

Guneydogu Asya'nin neredeyse butun ulkelerini gordukten sonra burasi insana Asya gibi gelmiyor. Daha cok Avrupa'nin ya da Amerika'nin buyuk bir sehrindeymissiniz gibi hissediyorsunuz. Yuksek kocaman binalar, otobanlar, alisveris merkezleri, sanat galerileri, buyuk 5 yildizli oteller Asya'nin gerceklerinden cok uzak.

Singapur'un suni hayatinda yapilabilecek belki de en guzel sey, Zoological Garden'da night safari. Soyu tukenmek uzere olan cesitli vahsi hayvanlar Zoological Garden'da, dogal ortamlarina cok yakin bir ortamda ozgurce dolasiyorlar. Ozellikle, kedigilleri seviyorsaniz, o zaman burasi tam size gore.

Singapur'da 4 gece kalip, tekrar Malezya'ya, Johor Bahru'ya gectik. Bundan sonraki duragimiz Borneo Adasi.

Hasretle...

Alim&Rachel

KUALA LUMPUR Mon Mar 31, 2003 12:55 pm

Mon Mar 31, 2003 12:55 pm



Evet, en son Kuala Lumpur'dan (KL) yazmistik. Yazimiza kaldigimiz yerden devam edelim.

Kuala Lumpur butun Guneydogu Asya baskentleri gibi renkli bir sehir. Insan bu sehrin sokaklarinda saatlerce sikilmadan dolasabilir. Malezya nufusunun icinde onemli bir yere sahip olan Cinliler ve Hintliler kulturlerini sehrin her kosesine yaymislar. Sadece gorsel degil, kokusal olarak da bu boyle. Cin mahallesinde dolasirken limon otu ve kavrulmus kirmizi biber kokusu genzinizi yakarken, Hint mahallesinde kori ve tutsu kokulari gozyasi torbaciklarinizi harekete geciriyor.

Kuala Lumpur'un neresine giderseniz gidin, Malezyalilar'in ovunc kaynagi Petronas Kulelerini gorebilirsiniz. 452.3 metrelik, bu dunyanin en yuksekbinasi iki sene gibi kisa bir surede insa edilerek hizmete girmis. Petronas Kuleleri'nin 42. katlerini birbirine baglayan kopruye cikip manzarayi seyretmenize izin veriyorlar. Yerden sadece 172 m. yukseklikteki bu kopruden asagiya bakarken insanin ayaklari titriyor. Durum koprude boyleyken, 88. kattaki hissi siz dusunun. Bizi gezdiren gorevli binanin ruzgarin etkisiyle 10-15 inch (1 inch=2.5 cm) kadar esnedigini soyledi.

KL'deki islerimizi tamamladiktan sonra, cantalarimizdan birini kaldigimiz otelin emanetine birakip, yolculugumuza tek canta ile devam etmeye karar verdik. Yoksa sirtimizdaki agirliklarla Borneo'nun junglelarini gecmek mumkun olmaz. KL'den otobuse atlayarak 5 saatlik bir yolculuk sonrasinda Singapur'a vardik.

Malezya'dan Singapur'a gecmek semt degistirmek gibi bir sey. Hatta Singapur ile Malezya'nin sinir sehri Johor Bahru arasinda isleyen belediye otobusu bile var!

Evet sizleri isinizden gucunuzden etmeyelim Singapur'u da bir sonraki mektuba saklayalim.

Herkese Borneo'dan sevgiler,

Hasretle...

Alim + Rachel

23.03.2003 - KUALA LUMPUR (MALEZYA)

23.03.2003 - KUALA LUMPUR (MALEZYA)



Dunya savas haberleri ile calkalanirken, Kuala Lumpurlular F1 heycanini yasiyor. Savas burada Malezya Grand Prix'sinin golgesinde kaldi.

Evet en son yazdigimizdan bu yana biraz daha yol aldik. Georgetown'dan sonra guneye dogru devam ederek Lumut uzerinden Pangkor Adasi'na gectik. Bu bizim Pangkor'a ikinci gelisimiz. Pangkor 8 km2'lik kucuk, cennet gibi bir ada. Adanin buyuk bolumu yogun yagmur ormanlari ile kapli ve bu orman `long tail` turu maymunlarin yasam alani.

Ada halki gecimini balikcilik ve turizm ile sagliyor. Ne yazik ki ada, bizim geldigimiz uc sene onceki Pangkor'dan cok uzak. Bir kere adada cok ciddi bir cop problemi var. Halkin bilincsizligine yoneticilerin vurdumduymazligi eklenince vaziyet iyice kotulesmis. Adanin guzelim sahilleri copten gecilmiyor. Turizimci yonetimi sucluyor, ama kendisi kapisini onunu temiz tutmuyor. 2000 yilinda adaya ilk gelisimizde burada hatri sayilir sayida turist varken simdi, turist yok denecek kadar az. Yazik...

Adanin problemlerini bir kenara birakip, biz neler yaptik onlari anlatalim biraz. Adaya geldigimiz gunu dinlenerek gecirdik. Ikinci gun, kaldigimiz Teluk Nipah'in sahibi Mat'in motorunu odunc alarak adanin guneybatisina, naymunlarin yogun oldugu bolgeye gittik. Insanlari yemek ile ozdeslestiren maymunlar bizi gorunce bir bir ortaya cikmaya basladilar. Yanimizda getirdigimiz mandalinleri maymunlara ikram ettik. Yemegin kokusunu alan diger maymunlar da ortaya cikinca vaziyet biraz tehlikeli olmaya basladi. Kendimizi fazla riske etmeden ellimizdeki butun mandalinleri yol kenarina birakarak, hizla maymunlar cehenneminden kactik. Zaman zaman maymunlarin insanlara saldirdiklari oluyormus. Eh tedbirli olmak lazim!

Pangkor'da uc gun kaldik. Buradan, Malezya'nin ic kesiminde bulunan Cameron Highlands (CH) bolgesine gectik. CH'e ulasmak icin once Lumut'tan 2.5 saatlik bir yolculukla Tapah'a gittik. Burada sefil bir otobus garinda 1 saat bekleyerek aktarma yaptik. Tapah'dan kalkan kulustur otobus ile CH'in en buyuk sehri Tanah Rata'ya ulastik. 1820 m yukseklikteki CH bolgesine girince hava sasilacak sekilde serinledi. Oysa ki biz Tapah'da beklerken 35 derece sicakta eriyorduk.

Tanah Rata sanki kucuk bir Hindistan. CH bolgesini cay uretimi icin uygun goren Ingilizler 1920'lerde CH'da cay ekimine baslamislar. Bu konuda tecrubeli Hintlileri
cay tarlalarinda calistirmak uzere buraya getirmisler. Hint nufusu 80 yilda buyumus gelismis ve cogunluk olmus.

CH'in cevresindeki cay tarlalarinda ve yagmur ormanlarinda trekking yaparak cok keyifli bir 4 gun gecirdik. Yolu Malezya'ya dusenlerin sadece Kuala Lumpur ile kendilerini kisitlamamalarini CH'ye muhakkak gitmelerini tavsiye ediyoruz.

CH'den sonra baskent Kuala Lumpur'a indik. KL oldukca gelismis, tertemiz, derli toplu bir sehir. Dunyanin en yuksek binasi Petronas burada. Bazi islerimizi halletmek uzere bir kac gun buradayiz. Bir sonraki mektubumuzda KL'u daha detayli anlatmak uzere diyelim. Simdilik bizden bu kadar.

Hasretle...

Alim&Rachel

KO SAMUI (TAYLAND) - GEORGETOWN (PENANG/MALEZYA)

KO SAMUI (TAYLAND) - GEORGETOWN (PENANG/MALEZYA)


03.03.2003 - 10.03.2002 Bangkok - Ko Samui Adasi



Eger Bangkok'daki otobus sistemini kesfedebilirseniz, hem ulasmak istediginiz yere rahatlikla ulasirsiniz, hem de ulasim icin cok az para odemis olursunuz. Fakat, otobus yerine ulasimi tamamen tuktuk (uc tekerlekli motorsiklet - arkada iki kisinin oturabilecegi sekilde yapilmis kendine has bir ulasim araci) ve taksiyle yaparsaniz isiniz zor. Tuktukcular ve taksi soferleri, bir metropol klasigi olarak, ya size sehir turu attiracaklar ve cebinizdeki butun parayi alacaklar, ya da istediginiz yer degil de bambaska bir noktada sizi birakip ortadan kaybolacaklar.


Bangkok'un merkezi Siam Square'deki guesthouse'dan cikip 73 no'lu otobus ile Hualamphong Tren Istasyonu'na 20 dakikada vardik. Bir gun onceden BK - SURATTHANI tren biletini aldigimiz icin bilet stresi yasamadik cok sukur. Trenimiz 19.15'de hareket etti. Yatakli vagonumuz trenden cok lise yatili okul yatakhanesini andiriyordu. Yolcularin cogu bizim gibi Ko Samui'ye giden yabancilardi. Ilk heycan gectikten sonra vagondaki samata biraz azaldi. Saat 21 gibi vagon gorevlisi gelip, kisa bir surede, vagondaki 32 ranzayi hazir etti. Butceyi astigi icin klimali vagondan bilet alamadigimizdan 12 saatlik yolculuk biraz zor gecti. Tayland'da gece sicaklik genelde 27 - 28 civarinda. Vagonun icinde 31 kisiyle beraber bu sicaklik iyice artti. Durumu artik siz dusunun.

Sabah gecikmeli olarak Surattahani'ye vardik. Buradan hemen bir otobuse atlayarak Ko Samui Adasi'na giden botlarin kalktigi iskeleye vardik. Bot yolculari alir almaz, oyalanmadan, hareket etti. Ko Samui 'ye 2.5 saatlik rahat bir deniz yolculugu sonrasi vardik.

Ko Samui, Tayland'in ucun buyuk adasi. Ada, on sene oncesine kadar dalgiclardan baska kimsenin bilmedigi bir yerken, kisa bir surede, diger adalardan sikilip yeni arayis icine giren parti meraklilarinin favori mekani olur. Ko Samui'ye varinca adanin vahsi turizme kurban edildigini gorduk. Butun guzel koylar, aynen bizim guney sahillerinde oldugu gibi buyuk oteller tarafindan isgal edilmis. Her taraf McDonalds'lar, Burger King'ler, Starbuck's Cafe'ler ile dolmus. Insan bir an icin Tayland'da degilde, batida bir ulkede oldugu hissine kapiliyor. Durum boyle olunca guzel ve sakin bir yer bulmak da kolay olmadi. Adanin en guzel denize sahip Chaweng Beach ve Lamai Beach arasindan tercihimiz, daha sakin oldugunu ogrendigimiz Lamai oldu. Lamai Beach'de 350 Baht'a, denize cok yakin temiz bir bungalow tuttuk. Uc gun boyunca denizin ve gunesin tadini cikardik burada. Dorduncu gun Chaweng Beach'e yuzmeye gittik. 6 km uzunlugundaki sahil seridinin sonunda kalan masmavi lagun insana "Brooke Shields `Blue Lagoon` filminde miyim acaba ?" dedirtiyor.

Dalanlar icin lagunun bitimindeki reef cok ideal bir nokta. Ben dalmadigim icin, cok sukur gormedim ama, bu reef'de bol bol reef turu kopekbaligi gormek mumkunmus. Bu arada dalis tutkunlari icin kucuk bir ayrinti; Tayland'da dalmak bizim ulkede dalmaktan neredeyse % 40 - 50 daha ucuz.

Ko Samui'de toplam 6 gece kaldik ve denizin tadini cikardik. Zamanimiz azaldigindan, bir an once Malezya'ya gecmeye karar verdik.

11.03.2003 - GEORGETOWN (PENANG - MALEZYA)

Ko Samui'den botla tekrar Suratthani'ye gectik. Guya bizi Malezya'ya gecirecek minibus iskelede olacakti ama ortalikta minibus falan yoktu. Klasik Guneydogu Asya yalanlarindan biri daha... Bizi Suratthani iskelesine getiren feribot firmasinin yardimiyla otobus firmasini arayip durumu izah ettik. Sanki her sey normalmis gibi bizim tepkimize anlam veremeyip, yarim saat icinde minibusun iskelede olacagini soylediler. Bir saat on dakikalik bekleme sonunda minibus yerine iki motorsiklet geldi. Adamlar bizi minibusun kalktigi yere gotureceklermis! Sirtimizda 70 litrelik sirt cantalari motorsikletlere atlayip, 10 -15 kilometrelik korku dolu bir yolculuk yaptik. Sirtimizda cantalarin olmasi sebebiyle bir iki kez dengemizi kaybedip az daha motordan dusuyorduk. Minibusun yanina vardigimizda korkudan bembeyaz olmustuk.

Suratthani'den sinira 50 km uzakliktaki Hat Yai sehrine yolculugumuz 4 saat surdu. Hat Yai'de tekrar arac degistirip bu sefer baska bir minibuse bindik. Tayland - Malezya sinirina vardigimizda hava kararmisti. Sinir gecisi cok kolay oldu. Onumdeki Kanadalilari sorulariyla strese sokan Malezya sinir gorevlisi, Turk pasaportunu gorunce benim pasaporta hemen giris damgasini basti. Ne Mutlu Turkum Diyene...

Malezya Singapur'dan sonra Guneydogu Asya'nin en gelismis ve zengin ulkelerinden biri. Ulkeye girer girmez isiklandirilmis otobanlari ile size bu ozelligini hemen hissettiriyor. Sinirdan, Andaman Denizi tarafindaki Butterworth sehrine kadar yolculugumuz 2 saat surdu. Penang Adasi'daki Georgetown sehri Butterworth'e kopru ile bagli olmakla birlikte minibus daha ucuz oldugu icin feribotu kullandi. Georgetown'a gece 21 gibi vardik. Cin Mahallesi icinde Love Lane Inn isimli guesthouse'da sadece yataktan ibaret fanli bir odayi 30 RM'ye tutmak zorunda kaldik. Maalesef konaklama Malezya'da Tayland'a gore daha pahali.

Georgetown 1790'larin sonunda, Ingiliz kolonistlerin adayi ele gecirmesi ile cok onemli bir ticari liman haline gelir. Ingilizlerin, ticaret isini iyi bilen Cinlileri ve hizmet icin Hintlileri adaya getirmeleriyle, burada enteresan bir toplum olusur. Georgetown bu kozmopolit ozelligini hala surduruyor. Koloni tarzi yapilarin yani sira eski Cin mimarisiyle yapilmis ticarethaneleri, Hindu tapinaklari, camileri ile sehirin diger Guneydogu Asya sehirlerinden farkli bir karakteri var. Malezya'ya yolu dusunleri bu sehri gormeden, sokaklarinda yurumeden, lezzetli yemeklerini tatmadan bu ulkeden ayrilmamalarini tavsiye ediyoruz.

Bundan sonraki duragimiz Ipoh uzerinden Palau Pangkor.

Saglikla kalin.

Hasretle...

Alim & Rachel