Salı, Nisan 29, 2003

23.03.2003 - KUALA LUMPUR (MALEZYA)

23.03.2003 - KUALA LUMPUR (MALEZYA)



Dunya savas haberleri ile calkalanirken, Kuala Lumpurlular F1 heycanini yasiyor. Savas burada Malezya Grand Prix'sinin golgesinde kaldi.

Evet en son yazdigimizdan bu yana biraz daha yol aldik. Georgetown'dan sonra guneye dogru devam ederek Lumut uzerinden Pangkor Adasi'na gectik. Bu bizim Pangkor'a ikinci gelisimiz. Pangkor 8 km2'lik kucuk, cennet gibi bir ada. Adanin buyuk bolumu yogun yagmur ormanlari ile kapli ve bu orman `long tail` turu maymunlarin yasam alani.

Ada halki gecimini balikcilik ve turizm ile sagliyor. Ne yazik ki ada, bizim geldigimiz uc sene onceki Pangkor'dan cok uzak. Bir kere adada cok ciddi bir cop problemi var. Halkin bilincsizligine yoneticilerin vurdumduymazligi eklenince vaziyet iyice kotulesmis. Adanin guzelim sahilleri copten gecilmiyor. Turizimci yonetimi sucluyor, ama kendisi kapisini onunu temiz tutmuyor. 2000 yilinda adaya ilk gelisimizde burada hatri sayilir sayida turist varken simdi, turist yok denecek kadar az. Yazik...

Adanin problemlerini bir kenara birakip, biz neler yaptik onlari anlatalim biraz. Adaya geldigimiz gunu dinlenerek gecirdik. Ikinci gun, kaldigimiz Teluk Nipah'in sahibi Mat'in motorunu odunc alarak adanin guneybatisina, naymunlarin yogun oldugu bolgeye gittik. Insanlari yemek ile ozdeslestiren maymunlar bizi gorunce bir bir ortaya cikmaya basladilar. Yanimizda getirdigimiz mandalinleri maymunlara ikram ettik. Yemegin kokusunu alan diger maymunlar da ortaya cikinca vaziyet biraz tehlikeli olmaya basladi. Kendimizi fazla riske etmeden ellimizdeki butun mandalinleri yol kenarina birakarak, hizla maymunlar cehenneminden kactik. Zaman zaman maymunlarin insanlara saldirdiklari oluyormus. Eh tedbirli olmak lazim!

Pangkor'da uc gun kaldik. Buradan, Malezya'nin ic kesiminde bulunan Cameron Highlands (CH) bolgesine gectik. CH'e ulasmak icin once Lumut'tan 2.5 saatlik bir yolculukla Tapah'a gittik. Burada sefil bir otobus garinda 1 saat bekleyerek aktarma yaptik. Tapah'dan kalkan kulustur otobus ile CH'in en buyuk sehri Tanah Rata'ya ulastik. 1820 m yukseklikteki CH bolgesine girince hava sasilacak sekilde serinledi. Oysa ki biz Tapah'da beklerken 35 derece sicakta eriyorduk.

Tanah Rata sanki kucuk bir Hindistan. CH bolgesini cay uretimi icin uygun goren Ingilizler 1920'lerde CH'da cay ekimine baslamislar. Bu konuda tecrubeli Hintlileri
cay tarlalarinda calistirmak uzere buraya getirmisler. Hint nufusu 80 yilda buyumus gelismis ve cogunluk olmus.

CH'in cevresindeki cay tarlalarinda ve yagmur ormanlarinda trekking yaparak cok keyifli bir 4 gun gecirdik. Yolu Malezya'ya dusenlerin sadece Kuala Lumpur ile kendilerini kisitlamamalarini CH'ye muhakkak gitmelerini tavsiye ediyoruz.

CH'den sonra baskent Kuala Lumpur'a indik. KL oldukca gelismis, tertemiz, derli toplu bir sehir. Dunyanin en yuksek binasi Petronas burada. Bazi islerimizi halletmek uzere bir kac gun buradayiz. Bir sonraki mektubumuzda KL'u daha detayli anlatmak uzere diyelim. Simdilik bizden bu kadar.

Hasretle...

Alim&Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!