Pazartesi, Ocak 27, 2003

14. Gün

LUANG PRABANG-LAOS/14.GUN



Viantaine`den Luang Prabang`a 10,5 saatlik zorlu bir yolculuktan sonra ulastik (Luang Prabang Viantiane`den 327 km kuzeyde). Gecenin bir vakti karanlik ve tehlikeli sayilabilecek bir yoldan sehir merkezine dogru yurumeye basladik. 2,5 - 3 km yurumemize ragmen sehir bir turlu kendini gostermedi. Bir kac kisiye yol sorma girisimi de dil sorunu yuzunden basarisiz oldu. 20-25 dakikalik bir mucadelenin ardindan sonunda Mekong Nehrine ulastik ve koy gorunumlu bir bolgede, gecesi 4,5 USD`a yikik dokuk bir guesthouse`da yer bulabildik. Acikcasi gece karanliginda Luang Prabang bize Anadolu`daki herhangi bir koyunden farkli gelmedi. Megerse Luang Prabang guzelligini gun isigina saklamis. Mekong Nehri`nin kiyisinda inanilmaz guzellikte bir yarimada uzerine kurulmus bu sehir, Laos`un ikinci buyuk sehri ve Krallik doneminin baskenti. Sehir UNESCO tarafindan korunmaya alinmis. Koloni ve Laos mimarisinin karisimi cok enterasan bir yapi anlayisiyla insa edilmis Luang Prabang. Insan arada bir gecen tuktuk ve pikaplarin motor sesini duymasa kendini 1930`larda hissedebilir. Sehirde bir cok tapinak da mevcut.

Luang Prabang`a gelen muhakkak Mekong Nehrinden kuzeye cikarak eski magara tapinaklari ve kucuk balikci koylerini gormeli. Ince uzun nehir tekneleriyle yapilan bu yolculuk yaklasik 4 saat suruyor. Bizim sansimiza, yolculuk esnasinda korkunc bir yagmura yakalandik. Cevredeki tropik ormanlar bir anda kocaman bir bulutla kaplandi. Kisa bir sure sonra bulut cekildi ve ortaya nefesleri kesen bir manzara cikti. Biz hayatimizda yesilin bu kadar fazla tonunu bir arada gormedik gercekten. Tapinak magralar 1800`lerin sonlarinda Fransizlarca kesfedilmis. Iceride 6-7 asirlik tas buda heykelleri var. Bu magaralar ayrica Vietman savasinda bolge halki tarafindan siginak olarak da kullanilmis. Tapinaklarin karsi kiyisindaki koylerde pirincten uretilen ilkel viski ve sarap bulmak mumkun. Ben viskiden anlamam ama yanimdaki tekneyi beraber kiraladigimiz Japon kari koca bu viskiye cok tezahurat yaptilar. Koyluler bir de bambu yapragindan degisik bir sigara yapiyorlar. Kolombiya ve Afganistan`dan sonra dunyanin en cok uyusturucu uretilen bolgede olunca (Golden Triangle - Laos/Kambocya/Tayland ucgeni) bu sigaralar nasil olur siz dusunun.

Merak edenleriniz icin soyleyeyim, Luang Prabang`da yemek icmek de ucuz. Bir buyuk sise Beer Lao dahil iki kisi 4 tabak yemege maksimum 3-4 USD veriliyor. Eger alkol olmazsa ve sandvice talim edelim derseniz 1 dolara karin doyurmak mumkun.

Luang Prabang`da bir gece daha kalip sonra tekrar Viantiane`e donecegiz. Persembe aksami da, Hanoi`ye otobusumuz kalkiyor (Viantiane - Hanoi/Vietnam 25 USD tek gidis).

Herkese sevgiler,

Alim & Rachel ERGINOGLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!