Pazartesi, Ocak 27, 2003

20. Gün

30.11.2002 - HANOI - VIETNAM (20.GUN)



Bir gece evvel yan odadaki Isvecli kizlarla Amerikali cocuk alkol sinirini gecenin dordunde gecmeye karar verince, bizim uyku da gurultu patirtidan gume gitti. Boylece, Viantiane`deki son gunumuzu mecburen dinlenerek gecirdik. Ben de Luang Prabang yolculugumuz sonrasinda, isi degisiminden olacak biraz usutmusum. Hem yorgun hem de hasta vaziyette Hanoi yolculugu (kabusu demek lazim) basladi. Guya otobus firmasinin adamlari bizi guesthouse`dan 18`de alacaklardi, ama ancak 18.30`da gelebildiler. Bizi otobusun kalkacagi yere goturduklerinde karsimizda otobus yerine hallice bir minibus gorunce hafif bozulduk. Yapacak bir sey yok, Laos kosullarinda bu da iyidir deyip oturduk sesimizi cikarmadik. Aracimiz. yarim saat rotarla 19.30`da kalkti.Viantiane`nin dogusundaki Paksen sehrine kadar (yaklasik 185 km.) yol iyiydi. Paksen`den sonra yol yari stabilize yari toprak bir hal aldi. Hoplaya ziplaya dogudaki K. Neua sinir noktasina dogru yolumuza devam ettik. Ara ara, bazi kontrol noktalarinda durdurulduk. Neticede. gece yarisi 01.30`da, sofor minibusu kucucuk bir koyun disinda durdurdu. Biz bu durusu rutin bir mola gibi dusunduk ama yanilmisiz. Megerse Laos`da gece belli bir saatten sonra seyahat yasakmis! 23 yolcu (lokaller disinda 3 Alman, 2 Hollandali, 1 Japon, 3 Ingiliz, 2 Yeni Zellandali ve biz) sabahin 6`sina kadar otobusun icinde bekledik. Bu bekleyis koltuklari yatmayan bir minibusun icinde olunca yorgunlugumuz bir kat daha artti. Sabah 7.30`da Laos sinir noktasi K. Neua`ya vardik. Laos gumruk islemlerimiz bir saat kadar surdu. Biz islemler icin gumruk binasinda sirada beklerken iki kopek, gumruk binasinin Vietnam tarafindaki kapisindan girdiler ve tintin Laos`a giris yaptilar. Bak su dunyanin isine...

Laos gumruk binasinda islemlerimiz bitince, Vietnam gumrugune kadar (400-500 m.) camurlu bir yoldan yuruduk. 'Welcome to Socialist Repubic of Vietnam'... Vietnam gumruk islemleri bekledigimizden zor oldu. Vizemiz olmasina ragmen tekrar bir suru form doldurduk ve o memurdan bu memura mekik dokuduk. Gumruk islemleri bittikten sonra tam yola cikacakken, baska bir polis minibusu aramak istedi. Hafif stresli bir arama surecinden sonra tam gidecekken bu sefer baska bir polis minibuse binip bir kez daha pasaportlarimizi kontrol etmeye karar verdi. Cok sukur bu polis sonuncusuydu!

Vietnam 80 milyonluk bir ulke. Dunyanin 13. buyuk nufuslu ulkesi (kitabi bilgi, yanlissa siz duzeltin). Vietnam Savasi ulkeyi ciddi bicimde altust etmis ama zor da olsa toparlanmayi bilmisler. 1989`da, ulke yabanci sermaye ve yatirimciya kapilarini acmis. O gunden bu gune Vietnam haril haril calisiyor. Ulkeye girince bunu fazlasiyla hissediyorsunuz. Vietnam`a girince ilk dikkatimizi ceken sey motorsikletler oldu. Sahsen ben hayatim boyunca bu kadar motorsikleti bir arada gormemistim. Sinirdan Hanoi`e kaday suren yolda bu motorsikletler hepimize kalp krizi gecirtti. Gidis gelis ana yolda bu motorlar dalga halinde, kimseyi umursamadan, korkusuzca istedikleri gibi gidiyorlar. Ne kamyon, ne otobus dinliyorlar. Vihn -Hanoi arasindaki 347 km.`lik yolu nasil kaza yapmadan geldik bilemiyorum. Vietnamlilar bu cesaretle on Amerika gelse yine yenerler! Hanoi`e aksam 19.da vardik. Yolculugumuz 23,5 saat surdu ve biz perisan bir halde yakamiza yapisan ilk adamin pesinden bir guesthouse kendimizi attik. Gecesi 8 USD tuvaletli bir odayi tuttuk. Acikcasi biz daha ucuza bir yer buluruz diye planliyorduk ama Hanoi icin bu fiyat iyi oldugunu sonradan anladik.

Vietnam`da yaklasik bir ay kadar kalmayi planliyoruz. Pazartesi Hanoi`den ayrilip bati kiyisindaki Cat Ba milli parkina 2 gunlugune gidecegiz. Sonra yavas yavas guneye dogru inecegiz.

Merak edenlere soyleyeyim Vietnam da gunluk ortalama 12-15 USD arasinda bir para harcayarak seyahat etmek mumkun. Eger zorlarsaniz bunu daha da indirebilisiniz. 1 USD = 15000 Vietnam Dong

Herkese sevgiler.

Alim & Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!