Pazartesi, Ocak 27, 2003

23.Gün

4.12.2002 - HUE/VIETNAM - 23.GUN




Oncelikle bizleri mailleri ile destekleyen ve mesaj atan herkese cok cok tesekkur ederiz. Mevcut sartlarda herkesin mailine tek tek cevap vermek ne yazik ki mumkun olamiyor. Merak ettiginiz konulara ve sorulariniza ozet olarak cevap vermek istiyorum. Bir anlamda gecikmis bir onsoz bu... Bu seyahate cikmak icin once kendimizle mucadele etmemiz gerekti. Insanin bir seyi yapmak istemesi ile onu yapmak icin caba gostermesi arasinda cok buyuk fark var. Dedim ya, buyuk bir mucadele bu. Maddi manevi bir cok faktoru olcup bicip karar vermek lazim. Biz once, kariyer denen kaygiyi erteledik ve bunu da kabullendik. Isimizi biraktik, evimizi kapattik, en az bir sene boyunca cok okuduk cok arastirdik. Standartlarimizi dusurup, turist degil de, gezgin ruhunu icimize sindirmeye calistik. Biraz delilik edip girdik bu ise! Hayallerimizde bu geziyi yasamaktansa, hayellerimizi yakalamak icin caba gosterdik. Yarin bir sey olur da elimiz ayagimiz tutmaz hale gelip `ah keske...` demek istemedik. Hayatin yarin bitecekmis gibi kisa, yuz yil surecekmis gibi dolu olduguna inandik. Hepsi bu...



Hanoi`in korkunc karmasasini geride birakip, Vietnam`in kuzeyindeki Ha Long Bay milli parkina 2 gunlugune gittik. Tonkin Korfezi`ndeki Ha Long Bay neredeyse 2000`e yakin irili ufakli adadan olusuyor. Efsaneye gore, buranin barisci halki kuzeyden gelen bir dusmanin saldirisina magruz kalir. Ha Long`un daglarinda yasayan kutsal Dragon, Ha Long halkini korumak icin daglardan dusmanin uzerine pike yapar ve buyuk kuyrugu ile dusmanlarin uzerine vurur. Dragon`un kuyrugunun carptigi yerler yarilir ve buyuk vadilar olusur. Daha sonra deniz suyu bu vadileri doldurur ve daglarin tepesi Ha Long Adalari bugunku Ha Long Adalari`ni olusturur.

Ha Long sehrinden bu yoreye has ahsap bir tekneyle, bu adalar toplulugunun en buyuk adasi Cat Ba`ya enfes bir yolculuktan sonra vardik. Sisler icinde butun ufku kaplayan bu adalar zincirinin ihtisami insanin nefesini kesiyor. Cat Ba Adasi, 1996 yilina kadar sadece balikcilarin yasadigi bir adaymis, fakat UNESCO`nun Cat Ba`yi World Heritage Site listesine almasi bir anda turizmi tetiklemis. Bu adanin nufusu bir anda 6000`e ulasmis. UNESCO bakalim vahsi turizme karsi adayi nasil koruyabilecek!?

Cat Ba`da bir gece kaldik ve ertesi gun tekrar Hanoi`ye donduk. Bu iki gunluk yolculuk, ulasim, yeme/icme, kalma bize adam basi 15 USD`e maloldu. Hanoi-Ha Long Bay arasi otobusle 3,5 saat suruyor.

Hanoi`e dondugumuz aksam hic vakit kaybetmeden Vietnam`in orta bolgesindeki Hue sehrine hareket ettik. Klasik kabus ve samata bir Guney Dogu Asya otobus yolculugundan sonra (14 saat) Hue`ye vardik. Hue 1802`den 1945`e kadar Vietnam`a baskentlik yapmis. UNESCO bu sehri de listesine almis durumda. Burasi da tipik Indochine koloni ozelligi gosteren cok sirin ve huzurlu bir sehir. Hanoi`in, Eminonu Meydani`na kalabalik ve gurultude on basan atmosferinden sonra burasi cennet! Bizi idare edecek bir guesthouse`da gecesi 6 USD`e oda bulduk. Hue sartlarina gore oda cok ucuz. Eger bu tempoda gidersek gunluk ortalamamiz istedigimiz seviye inecek (iki kisi 20-25 USD/gunluk, adam basi 10 - 12 USD civari bir baska degisle). Bu soyledigim harcamaya vizeler, ulasim, yeme/icme, kalma, muzeler vs. dahil.

Hue`de ve cevresinde gezip gorecek cok yer var. Bunlardan en enteresanlarindan biri DMZ (De-militarized Zone) olarak adlandirilan ve Amerikan Savasi`nda (Vietnamlilar Vietnam War`a, American War diyorlar) cok ciddi catismalarin yasandigi bolge. Mehsur Vinh Moc tunelleri de burada.

Hue`de 3-4 gun kalmayi planliyoruz. Daha sonra daha guneye Hoi An ve DAnang`a inecegiz.

Sevgiler,

Alim & Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!