Pazartesi, Ocak 27, 2003

30. Gün

10.12.2002 HOI AN - VIETNAM 30.GUN




Deniz ve dag manzarali cok guzel bir yoldan gecerek, 3,5 saatlik bir otobus yolculugu ile Hoi An`a vardik. Hue`deki gunlerimiz cok guzel gecmesine ragmen, guesthouse`un pisligi ve sivrisinekler yuzunden gecelerimiz kabus gibi gecti. Hue`deki ikinci gunumuzde, Vietnam Savasi`nin en kotu carpismalarinin yasandigi DMZ`a (de-militarized zone) gittik. Fransizlari puskurten Vietnamlilar kendi aralarinda anlasamayinca Cenevre Anlasmasi ile ulke Kuzey ve Guney olmak uzere ikiye bolunmus. Kuzey`de Ho Chi Minh liderliginde komunist bir rejim, Guney`de ise General Diem liderliginde nationalist...DMZ iki ulkeyi birbirinden ayiran sinir bolgesi olmus ve adi ustunde askerden arindirilmis. Kendi aralarinda anlasamayan iki taraf, kendi sistemleri altinda ulkeyi birlestirmeye karar verince kiyamet kopmus, Kuzey Guney`e saldirmis. Iki kutuplu dunya aman Vietnam elden gitmesin diye buraya konsantre olmus ve sonucta Amerika Vietnam`a girmis. Gerisini hepimiz cok iyi biliyoruz. Aci ve gozyasi... Butun savaslarda oldugu gibi bu savasinda galibi yok. Zavalli Vietnam halki ve ne icin savastigini bile anlayamadan olen Amerikan askerleri bu savasin kurbanlari olmuslar. DMZ bolgesini gezerken insanin kani donuyor. Gol buyuklugunde bomba cukurlari, portakal gazi ile yok edilmis doga, sakat kalmis insanlar, insanlarin yillarca yasamak zorunda kaldiklari yeraltindaki daracik tuneller. Ne yazik ki insanoglu hic bir zaman ders almiyor, galiba bu gidisle almayacak da...

Hue`den ayrilmadan bir gun once kendimize bir odul verelim dedik ve Morin Hotel`in yuzme havuzuna gittik (45.000 dong = 4.5 milyon TL). Yuzmek bu sicak havada nasil iyi geldi anlatamam.

Hue`deki son aksamimizda enteresan bir sey oldu. Rachel ile kucuk bir kafede oturmus getirdigimiz tavla ile oynarken yanimizdan iki cift gecti. Birinin halis bir guneydogu aksani ile `agam bunlar tavla oyniilerdir` dedigini isittim, ama herhalde yanlis duydum diye dusunurken adamlardan biri bize uzanip `wiir aree yiii firom?` dedi. Ben de suratimda bir siritmayla `Turkuz birader` dedim. Adam once inanamadi hadi canim madi canim derken basladi bir sohbet. Diyarbakir Bismilli Metin ve Ergu Dikran kardesler, 16 yil once memleketten gitmisler. Gidis o gidis, bir daha memleket yuzu gormemisler. Adana ve Konya disinda Istanbulu hayatlarinda sadece bir gun gorebilmis bu iki birader once Almanya`ya oradan Isvec`e sonra da Norvec`e gecerek Bergen`e yerlesmisler. Burada iki Isvecli kiz kardes bularak evlenmisler. Isin girgir tarafi Ermeni kokenli bu vatandaslar Yehova`nin Sahitleri!! Onlar memleketi sordu ben anlattim. Bir ara Isvecli eslerden biri `bizim cocuklar asker kacagi, Turkiye`ye Isvec pasaportu ile giris yapsalar sorun olur mu` diye sordu. Ben de biraz takilayim dedim ` vallahi sadece asker kacagi iseler sorun yok ama baska vukaatlari varsa bilemem...ben artik isimlerini de ogrendim Turkiye`ye donunce polise haber verecegim gelirlerse yakalasinlar. Hem fena mi Ocalan`in hucresi genis, karpuzu kirazi eksik olmuyor yatarlar beraber...`...Bastilar kahkahayi. Dunyanin isine bakin Vietnam`in ortasinda, Hue`de...Bismil niree, Hue nireee...

Hoi An`a gelince hemen kalacak bir yer aramaya koyulduk. Vietnam`in Kas`i Hoi An`da fiyatlar biraz yuksek oldugundan seyahatimizin yuksek oda fiyatini burada odedik (10 USD). Fakat, ustun pazarlik gucumuz ile fiyati klima ve kahvaltiyi da eklettik. Hoi An resim gibi sirin bir sehir. Dar sokaklari, ucuk sari boyali evleri ile Akdeniz havasi tasiyor. Her yer sanat galerileri ve bir gunde elbise diken terzilerle dolu. Hoi An`in esas ozelligi buranin Cinlilerin G.Vietnam`daki ilk yerlesim bolgesi olmasi. Bu sebeple Cin etkisi burada yuzyillarca surmus. Mimaride ve bazi geleneklerde bunu gormek mumkun.

Hoi An`da en azindan dort bes gun kalmak istiyoruz. Duyduk ki, bugun Istanbul`da kar varmis, herkese allah kolaylik versin.

Sevgiler,

Alim-Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!