Pazartesi, Ocak 27, 2003

50. Gün

30.12.2002 - PHNOM PENH/KAMBOCYA - 50. GUN



Saigon`u geride birakip, Mekong Deltasi uzerinden botla uc gun suren macerali, ama eglenceli bir yolculuktan sonra Kambocya`nin baskenti Phnom Penh`e ulastik. Mekong Nehri uzerindeki Vietnam - Kambocya sinirini sirtimizda cantalarimiz ve cevremizde kucuk afacanlar ordusuyla gecmek oldukca komikti. Cocuklar ara bolgeyi oyun alan ilan etmisler, yabanci birini gorduklerinde hemen pesine takilip Kambocya kontrol noktasina kadar eskort ediyorlar, bizden kalem istiyorlar, ciklet istiyorlar, elimizden tutuyorlar...

Kambocya uzun suren ic karisikliklarin atesini, ancak doksanlarin ilk yarisinda sondurebilmis. Anayasal Monarsi ile yonetilen Kambocya, gecmisin aci gunlerini geride birakip kalkinmaya, nufusunu egitmeye calisiyor. Pol Pot rejimi sirasinda nufusun egitimli kesimi cesitli gerekcelerle kamplara surulmus ve burada katledilmis. Herkesin `killing fields` olarak bildigi toplu mezarlarin buyuk cogunlugu iste bu insanlara ait. Entellektuel nufusunu kurban eden Kambocya`nin baskentinde simdi yeni yeni acilan universiteler, lisan okullari, enstituler, gormek mumkun... Killing Fields`i bir kenara birakirsak, Kambocya`nin en onemli ozelligi, dunyanin en onemli Budist tapinagi olarak adlandirilan Angkor`a ev sahipligi yapmasi.

Phnom Penh`de gol kiyisinda tahta iskelelerin uzerine kurulmus cok huzurlu bir guesthouse`da kaliyoruz. Aksamlari golun uzerinden batan gunesi seyredip hayati icimize cekiyoruz. Bu arada dunyanin cesitli yerlerinden cesit cesit insanlarla tanisiyoruz. Pizza ustasi Stefano, Mexico City`li Eduardo, Firenze`li Margarita... Bizim Turkiye`den geldigimizi duyunca cok sasiriyor insanlar, buyuk sempati topluyoruz. Ozellikle, Latinler ve Guney Dogu Asyalilar Turleri cok seviyor. Fakat Almanlar, Fransizlar, Hollandalilar ve Belcikalilar `aha Turkey` diye biraz burun kiviriyorlar, ama siki bir diplomasi sonucunda onlari da kazaniyoruz. Rachel`in Turkiye`yi yeri geldiginde 50 yillik Turkmus gibi savunusunu Disisleri gorse madalya veriridi diye dusunuyorum.

Yeni yila Phnom Penh`de girecegiz ve sonra Angkor`un bulundugu Siem Riep sehrine dogru yola cikacagiz. Herkesin yeni yilini kutluyor, saglikli, mutlu ve baris dolu bir 2003 diliyoruz.

Hasretle...

Alim&Rachel

RICA: Mail yollayan bizi yalniz birakmayan herkese cok tesekkur ediyoruz. Sizlerden kucuk bir ricamiz olacak, `size`i` buyuk, resimli mailler yollamazsaniz cok memnun olacagiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!