Pazartesi, Ocak 27, 2003

60. Gün

10.01.2003 - SIHANOUKVILLE (GUNEY KAMBOCYA) - 60.gun



Yeni bir yil...2003`e Phom Penh`de gol kiyisinda, yildizlari seyrederek girdik. Bu belkide hayatimizin en stressiz ve sakin yilbasisiydi. Ne hediye kosturmasi, ne nerede yiyecegiz telasi, hic biri yoktu bu yilbasi. Marketten aldigimiz bir sise kirmizi sarap, bir kac paket cips, ayagimizda sandalet, altimizda sort...

Phom Penh`de Royal Palace ve bir kac tapinak disinda gorulecek fazla bir sey yok. Burada da kan ve siddet, Vietnam`da oldugu gibi turizmin en onemli dayaklarindan biri. Siddet ve savastan bikmis olmamiza ragmen buraya kadar gelmisken `killing fields`i gormeden gitmeyelim dedik. Insanin kanini donduran iskeletler, toplu mezarlar, kanli elbise parcalari...olacak gibi degil, ben kendimi zor attim disari.

Kambocya`da esas gorulmesi gereken yer Siem Riep`deki, Khmer Uygarligi`na ait eski tarihi sehir Angkor. Phom Penh, Siem Riep arasi 309 km. Siem Riep`e ulasmak icin iki alternatif var; ya hizli botla nehirden (5 saat), ya da otobusle. Biz ucuz ve daha macerali olacagini dusunerek ikinci secenegi tercih ettik. Colin McRae`i bile cileden cikarabilecek kadar kotu ve bozuk bir yoldan 12 saatte Siem Riep`e ulastik. Otobus buyuk bir performans gostererek sadece iki kere bozuldu. Yol uzun ve yorucu olmasina ragmen, seyahatimiz boyunca en keyif aldigimiz yolculuklardan biriydi. Yolculuk esnasinda hem Kambocya`nin ucsuz bucaksiz topraklarini seyretme zevkini tattik, hem de otobusun bozuldugu yerlerdeki koyleri gezme sansina eristik. Otobusumuz bozulmasa bu koyleri gezmek gormek mumkun olmayacakti.

Siem Riep, oldukca kucuk bir sehir ve sehrin butun geliri Angkor uzerinden geliyor. Angkor 8. yy.`da kurulmus enfes guzellikte bir sehir. Angkor halki 14.yy.`da savaslar sonrasinda buradan goc edince, sehir yogun ormanin icinde kaybolup gitmis ve ancak 1830`larda Fransiz misyonerlerce yeniden kesfedilmis. Eger bir gun onceden gidip giris biletinizi alirsaniz, biletinizi aldiginiz gun gunes batimi icin Angkor`a girmenize izin veriliyor. Biz de oyle yaptik, biletimizi bir gun onceden alip gunes batimini izlemek uzere Angkor`a girdik. Ben hayatim boyunca boyle etkileyici gun batimi az gordum. Yuksek bir tepede tapinagin uzerindesiniz, altinizda ucsuz bucaksiz bir ova ve alabildigine uzanan tropik agaclar... dunya turuncuya, pembeye kucak aciyor... Insan kendini tanriya cok yakin hissediyor burada.

Ertesi gun butun gun boyunca Angkor`un onemli tapinaklarini gezdik ve bol bol fotograf cektik. Gunun sonunda keyiften ve zevten sarhos olmustuk.

Kambocya`ya gelenler genelde Siem Riep`ten Tayland`a geciyorlar. Biz bir degisiklik yapip, Kambocya`nin guneyindeki kiyi sehri Sihanoulville`e gitmeye karar verdik. Bunun icin gerisin geriye Phnom Penh`e (PP) donup buradan Sihanoukville gitmek gerekiyor. Sihanoukville - PP arasindaki yol ulkenin tek duzgun asfalt yolu. Yolculuk yaklasik 4,5 saat suruyor. Sihanoukville`de kalmak icin iki seceneginiz var. Ya sehre yakin ve bacpacker genclerin mekani Victory Beach`e yoneleceksiniz, ya da sesiz, sakin ve huzurlu Ochheutal Beach. Biz Ochheuteal Beach`i tercih ettik. Chan Tha GH`da 6 USD`a cok guzel bir oda tutup hemen kendimizi Siam Korfezi`nin turkuaz rengi sularina attik. 8 Ocak - sicaklik 35 C derece ve biz yuzuyoruz.

Burada bir kac gun dinlenip, deniz yoluyla Tayland`a gececegiz.

Sevgiler,

Alim & Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!