Salı, Nisan 29, 2003

SINGAPUR - Fri Apr 4, 2003 8:49 am

SINGAPUR


Fri Apr 4, 2003 8:49 am



Cinliler, Malaylar ve Hintlilerin biraraya gelerek kurdugu bu kucuk refah devleti insani fazlasiyla sasirtiyor.

Sokakta yuruyen Singapur vatandasina nasil boyle uyum icinde yasadiklarini sordugumuzda aldigimiz cevap `hosgoru ve akil` oluyor. Hosgoru ve akil bu ulkenin kisa bir surede kalkinmasini ve Guneydogu Asya'nin en varlikli devleti haline gelmesini saglamis. Tabii, bu noktaya gelirken hukuk ve egitim en onemli rolu oynamis. Herkes hukuka ve hukukun getirdigi kurallara saygi duymayi ogrenmis. Sonucta herkesin imrenecegi bir toplum olusmus.

Singapur'un enteresan yasaklari var. Bunlardan biri ciklet. Evet yanlis duymadiniz, ciklet. Ulkede ciklet satilmasi yasak. Cikletin yasadisi yollardan ulkeye sokulmasi suc. Sigara icmek neredeyse her yerde yasak. Eger tiryakiyseniz isiniz burada cok zor. Ozellikle, yemek sonrasi sigara keyfi yapmak istiyorsaniz guzel masanizdan kalkip, disariya cikip bir coptenekesi bulmaniz lazim. Oyle olur orta yere kulunuzu silker, izmaritinizi de memlekette oldugu gibi yere atarsaniz bu da suc. Yahu kim gorecek benim kulumu demeyin. Kaldigimiz, Singapur'un en fakir ve geri bolgesinde bile tiryakilerin, sarhoslarin. kiliksizlarin yere kullerini silkelediklerini ya da, izmaritlerini yere attiklarini gormedik. Demek ki, ulke bize en basit gibi gelen kurallari bile uyguluyor, uygulatiyor. Bu buyuk bir basari.

Singapur'a gelmek icin cuzdaninizin biraz kabarik olmasi lazim. Bu ulke gercekten cok pahali. Ancak, alisverisden uzak dururum, sokaklari yuruyerek arsinlarim, yemegimi basit Hint veya Cin bufelerinde yerim ve 40 kisiyle ayni yatakhanede gecelerim diyorsaniz, o zaman kucuk bir butceyle,bir kac gunde,Singapur'u gezip gorebilirsiniz.

Kaldigimiz Inn-Crown Hostel, 40 kisilik yatakhanesi, tuvaleti ve acik mutfagiyla hostelden cok okul yatakhanesini andiriyordu. Bu hostelde 4 gece kaldik ve bu sayede cok az para harcadik. Hatta, disarida yemek yerine malzememizi alip
mutfakta kendi yemegimizi bile pisirdik.

Guneydogu Asya'nin neredeyse butun ulkelerini gordukten sonra burasi insana Asya gibi gelmiyor. Daha cok Avrupa'nin ya da Amerika'nin buyuk bir sehrindeymissiniz gibi hissediyorsunuz. Yuksek kocaman binalar, otobanlar, alisveris merkezleri, sanat galerileri, buyuk 5 yildizli oteller Asya'nin gerceklerinden cok uzak.

Singapur'un suni hayatinda yapilabilecek belki de en guzel sey, Zoological Garden'da night safari. Soyu tukenmek uzere olan cesitli vahsi hayvanlar Zoological Garden'da, dogal ortamlarina cok yakin bir ortamda ozgurce dolasiyorlar. Ozellikle, kedigilleri seviyorsaniz, o zaman burasi tam size gore.

Singapur'da 4 gece kalip, tekrar Malezya'ya, Johor Bahru'ya gectik. Bundan sonraki duragimiz Borneo Adasi.

Hasretle...

Alim&Rachel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz alinir!